mSchools Awards 2025

Entre tapes i pinzells

Autor: Francesc Bolaño Guivernau

Contacte: fbolano@xtec.cat

Nom escola: Institut Escola Caritat Serinyana Cap de Creus

Codi Centre: B7010797

Adreça de l'escola: Carrer de Teresa Miramont, s/n, 17488 Cadaqués, Girona - Cadaqués

Pàgina web: https://agora.xtec.cat/iecadaques/

Share
Eix Principal
Art i creativitat
Recurs Digital Principal
Plataformes de georeferenciació educativa
Eix secundari
Ciutadania democràtica i consciència global
Curs i etapa educativa
4t d’ESO
Recurs Digital secundari
Plataformes de georeferenciació educativa
Número de sessions
35
Àrea / matèria / àmbit
Optativa d'Expressió Artística
Número d’alumnat
6
Metodologies
Aprenentatge basat en projectes (ABP)

Breu descripció

Entre tapes i pinzells posa a disposició dels usuaris l'art mitjançant la tecnologia. Cadaqués és un municipi on l'art és molt present, un exemple el trobem als carrer on es poden observar pintures de diferents autors a les tapes dels comptadors. L'alumnat va decidir inventariar totes aquestes pintures perquè no hi havia un cens previ, i les ha geolocalitzat a un mapa utilitzant l'aplicatiu Mobile History Maps amb la finalitat de crear un codi QR disponible per tothom que vulgui descobrir les pintures del municipi. Dins de cada pintura s'hi ha afegit informació d'interès com per exemple: tècnica emprada, mides, any, autor, xarxes social de l'autor, fotos, entre altres. D'aquesta manera es connecta l'art i la tecnologia, aconseguint un producte final útil que visibilitza l'art al municipi. S'ha de remarcar que trobar tota la informació de projecte és molt complicat. Fins ara no hi ha hagut un registre de les obres, així que s'anirà complementant a mesura que s'aconsegueixi informació.

Singularitat i innovació

Cadaqués és un indret on l'art i la natura hi té un papera molt important. Tan és així que en un poble d'aproximadament 2.894 habitants empadronats el 2024 hi ha al voltant de més de 15 galeries d'art. Quan algú camina pels carrers de Cadaqués, pot observar pintures a les tapes dels comptadors d'aigua i d'electricitat de les cases. Fins al dia d'avui, per veure totes les pintures al carrer, no quedava altra manera que caminar pels carrers i anar trobant les pintures. Amb aquest projecte l'alumnat ha creat una eina digital per facilitar la localització de les obres d'art al carrer i donar a conèixer els autors que han expressat el seu art, i informació complementària. El resultat final és un codi QR que et vincula amb l'aplicació de Mobile History Map on et permet localitzar totes les obres d'art del carrer, i t'aporta informació complementaria de l'artista com el títol de l'obra, l'any de creació, una descripció, les xarxes socials de l'artista entre altres.

Més detalls

Impacte de la solución propasada

El projecte té impacte en diferents àmbits: · Potencia la difusió de l'art urbà de Cadaqués. Dona a conèixer les obres del carrer amb una eina digital intuïtiva. · Dona visibilitat als autors ja que a cada obra hi apareix el seu nom i les xarxes socials. · Fomenta hàbits saludables quan una persona vol anar visitant les diferents obres s'ha de desplaçar. · Fomenta l'ús de la tecnologia a l'educació, ja que l'alumnat treballa amb diferents eines digitals: fulls de càlcul, aplicatiu de geolocalització, emmagatzematge i organització de dades, processament de fotos i àudio. · S'ha creat una eina per la comunitat i pel turisme que no coneix la zona. · Ajuda a conservar el patrimoni cultural del municipi introduint la base de dades al registre municipal. · Implica l'alumant a l'entorn on viuen fent-lo partícip de: · L'alumnat ha anat a la ràdio a exposar el seu projecte amb una entrevista. · Ha pintat una porta de comptador per col·laborar amb el moviment. · Han entrevistat a diferents autors. · Se'ls hi ha proposat que facin una ruta guiada per diferents obres del municipi durant la setmana cultural. · S'ha creat un projecte de centre on tots els nivells col·laboraran pintant una porta.

Breu descripció de la proposta educativa

S'ha treballat per projectes. S'ha plantejat un projecte que tingués un impacte directe al municipi on viu l'alumnat. L'alumnat ha fet una pluja d'idees per escollir una proposta de les plantejades. S'han organitzat de manera conjunta per definir un objectiu i s'han fet grups de treball per fer les tasques definides: · Fer una línia temporal d'execució del projecte. · Mostrejar totes les obres. (foto, mides, ubicació, etc.) · Cerca dels autors/es i informació complementaria. · Introduir la localització i informació de les obres a la base de dades i al Mobile History Maps. El docent ha anat validant i avaluant la feina feta. Les sinergies que han sortit al municipi: · Col·laboració amb autors, la radio municipal, l'ajuntament i el moviment artístic. Creació de projecte de centre: · Al centre educatiu continuarà el projecte els pròxims cursos perquè és un projecte viu i canviant, i es pintaran diferents tapes amb la col·laboració de tots els nivells educatius.

Altres observacions

S'ha de remarcar que trobar tota la informació de projecte és molt complicat. Fins ara no hi ha hagut un registre de les obres, així que s'anirà complementant a mesura que s'aconsegueixi informació.